Photo by Dragør Luftfoto Photo by Rasmus Hjorthøj - COAST Photo by Rasmus Hjorthøj - COAST

Unikke former – systematisk produceret

På Ny Nørreport udfører Per Aarsleff A/S seks store tagkonstruktioner designet som dobbelt krumme sprøjtebetonskaller nedstroppet fra en plan stålkonstruktion i totalt 18.000 punkter med unikke koter i unikke placeringer.

I projektets indledende fase er de komplekse former blevet gransket og revideret i samarbejde med arkitekten, med henblik på at opnå bygbare geometrier.

For at opnå en effektiv afsætning af de mange ophængningspunkter er der på bagrund af arkitektmodellen udarbejdet en digital afsætningsmodel, der gør landmåleren i stand til at kende hver nedstropnings unikke kote. De unikke dobbelt krumme flader er blevet omprogrammeret til simplificerede modeller, der kan læses direkte af totalstationen. Ved at optimere disse modellers udformning er de komplekse geometrier blevet reduceret til enklere modeller uden at gå på kompromis med den designede geometri.

Montage af sprøjteunderlag og armering i ophængningspunkterne er gjort enkelt via et special-designet laserskåret stålbeslag der kan anvendes i alle ophængningspunkter, uafhængigt af skallens hældning i det pågældende punkt.

CN3 har leveret produktionsdata til CNC-skåret forskalling til steder hvor betonskallen møder andre bygningsdele. Herved kan der opnåes præcist udførte grænseflader og samlinger.

En omfattende geometrisk analyse af fladerne er blevet udført med det resultat at formænd og håndværkere kan arbejde systematisk med afretningen af betonen vha. skabeloner produceret af vores digitale produktionspartnere.

Ved at have en tæt dialog med entreprenøren har vores skræddersyede digitale produktionsløsninger optimeret udførelsen af de komplekse former.

REFERENCEDATA
BYGHERRE: Københavns Kommune
ARKITEKT: COBE Arkitekter
INGENIØR: Grontmij
ENTREPRENØR: Per Aarsleff
FASE: Design og udførelse

YDELSER
IKT-ledelse
Digital projekterings- & projektledelse
Avanceret modellering
Metode & Value Engineering
Automatisering & Scripting