Illustration by COBE Illustration by COBE Illustration by COBE Illustration by COBE

Avanceret modellering muliggør cykelparkering under 40 m´s betonkupler på Amager

Karen Blixens Plads (tidligere benævnt KUA Universitetstorv) strækker sig over et område på ca. 22.400 m² og forbinder Københavns Universitet Syd Campus (Søndre Campus) og Humaniora og Juridisk Bibliotek med Amager Fælleds grønne områder. Pladsen er et af de største offentlige rum i København. Ud over at fungere som et bymødested for universitetsstuderende inkluderer det mere end 2000 cykelparkeringspladser, hvilket er meget praktisk for de mange besøgende, arbejdere og studerende.

CN3 vandt arkitektkonkurrencen sammen med arkitektfirmaet COBE. Pladsen transformeres gradvist til en park, der forbinder universitetet i nord med Amager Fælled i syd og fungerer derfor både som plads og park i ét. For at integrere de mange cykelparkeringspladser i projektets bakkede landskab er parkeringspladserne placeret i nedsænkede cykelbede, såvel som inde i bakkerne, der buler op under belægningen.

Det åbne og indbydende byrum er et innovativt og multifunktionelt design, der rummer og fremmer grøn transport, tilpasning til klimaændringer og biodiversitet.

Projektets mest markante og mest komplicerede element er de tre cykelbakker der er udført som in situ betonskaller med en spændvidde på 40 m understøttet af efterspændte ringbjælker. Dette krævede avanceret modellering og detailprojektering. CN3 har i konkurrencefasen gennemført konceptudvikling og statiske beregninger og beskrivelser af skallernes udformning og produktion. I projektfasen har CN3 udført for- og hovedprojekt på betonkonstruktionerne for cykelbakkerne med ydelserne; 3D-projektering af betonskaller, tegninger og arbejdsbeskrivelser.

Pladsen har fået massere af omtale nationalI 2020 vandt Karen Blixens Plads Dezeen-prisen for at være det bedste landskabsprojekt.

REFERENCEDATA
BYGHERRE: Bygningsstyrelsen
ARKITEKT: COBE Arkitekter
INGENIØR: CN3, EKJ
FASE: Konkurrence og projektering

YDELSER
Avanceret modellering
Detailprojektering