Point-cloud analyse af enestående vindtunnel på DTU Risø

Poul la Cour Vindtunnel på DTU Risø er en af verdens største universitetsejede vindtunneller. Vindtunnelen giver mulighed for at kombinere målinger af aerodynamik og støj. Dette, i kombination med tunnellens størrelse og høje strømningshastigheder gør Poul la Cour tunnelen til den eneste af sin slags i verden, og stiller særlige krav til udformning og nøjagtighed. En 10 meter lang og 9 meter bred stålkontraktion og en 22 meter lang beton diffuser udgør de to mest kritiske dele af vindtunnelen.

CN3 har stået for analysen af de yderst store mængder data i form af en punktsky, som er blevet indsamlet gennem en detaljeret 3D laser scanning. Punktskyerne bestod tilsammen af over 1.5 milliarder punkter, med en tolerance på få millimeter. CN3 har udviklet en algoritme, der behandler den rå data ved at sammenligne hvert af punkterne med den teoretiske geometri, frasorterer støj og visualiserer afvigelserne i et farve-plots. Ud fra disse farve-plots har CN3 genereret tegningsmateriale som håndværkene har kunnet bruge til at finde hvilke områder, der skulle spartles, og hvilke der skulle slibes, for at kontraktionen og diffuser’en kunne opfylde de stramme tolerancekrav.

CN3 har stor erfaring med bearbejdning af detaljerede 3D laser scanninger og efterfølgende effektiv analyse af punktskysdata i henhold til specifikke krav på projekter. Disse analyser danner optimale grundlag for kritiske beslutninger i både planlægnings- og udførelsesfasen.

REFERENCEDATA
BYGHERRE: Danmark Tekniske Universitet
ARKITEKT: Rørbæk & Møller Arkitekter
DESIGN: Fluid Thinking og CREO Dynamics
ENTREPRENØR: MT Højgaard
FASE: Design og udførelse

YDELSER
Tredjeparts kontrol & optimering